Kereta Sewa Johor Bahru

King Car Rental ialah halaman web untuk mempromosikan perkhidmatan kereta sewa di Johor Bahru, Johor. Kami merupakan wakil penyewa kereta sewa di Johor Bahru, Johor.
Kami menyediakan Perkhidmatan Kereta Sewa untuk pelanggan samada individu atau korporat, tempatan mahupun antarabangsa di seluruh daerah di Johor. Kereta sewa kami boleh disewakan secara harian, mingguan mahupun bulanan.





Tuesday, 4 November 2014

Kereta Sewa Johor Bahru - Terma dan Syarat

Salam semua yang berkunjung ke blog Kereta Sewa Johor Bahru. Hari ni kitorang nak jelaskan kepada semua berkenaan terma dan syarat2 bagi sewa kereta di Johor Bahru bersama kitorang. 


keretasewajb.com
Direct Line : 017-2244300


Kepada semua yang sewa kereta kitorang akan tertakluk kepada terma dan syarat2 di atas. Terma dan syarat2 ni ada ditulis dalam setiap Perjanjian Kereta Sewa kitorang. Tapi, terma dan syarat2 tu dalam bahasa English tinggi. hehehe so, mungkin ada yang masih kurang faham maksud betul2 terma dan syarat dalam perjanjian sewa kereta tu. Jom kita kaji satu per satu.


1. Rates quoted in Ringgit Malaysia (RM) and subject to change without prior notice & the minimum rental charge is one day (24 hours period)

Yang ni direct je rasanya. Maksud dia, urusniaga perkhidmatan kereta sewa murah kami menggunakan Ringgit Malaysia (RM) dan minimum tempoh sewa adalah satu hari (24jam). Tapi, jangan risau kami juga buat sewaan kereta minimum setengah hari jika korang berminat.

2. The rental rates include full indemnity for accidental damage to third party property and bodily injuries. However, in line with the commercial insurance practice, the customer is always responsible for an amount equivalent to the excess clause not exceed for Group A (RM2,000), Group B (RM5,000) and Group C (RM10,000).*

No 2 ni sebenarnya dah x digunapakai lagi untuk Kereta Sewa Johor Bahru
. Syarat ni akan dikemaskini dalam production agreement sewa kereta akan datang. :)

    3. The customer is reminded that if the total costs for the accident is below than RM2000, its goes to the customer's responsibility to fix it (CASH REPAIR). Only keretasewajb.com panel workshop will have authority to calculate the total damages price. Total days from the first day in the workshop until its finish will be count and the rent amount for the respective days will be charge to the customer accordingly.

    Yang ni lak pasal accident, kalau kos kerosakan (kereta sewa dan kenderaan yang dilanggar) bernilai kurang daripada RM2000, pihak yang sewa kereta perlu tanggung kos baiki dengan CASH. Tak boleh claim insurans kereta ye kawan2. Satu lagi, setiap hari yang kereta sewa tu di bengkel, akan di caj ke pelanggan. Untuk caj ni, biasanya kami caj harga separuh hari kereta sewa tu untuk setiap hari sampaila kereta siap dibaiki. :)

    4. We offer the customer the option to waive the financial responsibility resulting from damage vehicle while it under rental agreement. This can be done by accepting the Collision Damage Waiver (CDW) at the time of taking delivery of the vehicle on payment of 10% from rental rates. However the customer is liable for a Non-Waiver able Damage Excess for Group A (RM500), Group B and C (RM1,000). **

    CDW ni hanya untuk pelanggan yang terpilih je dan tertakluk kepada keputusan kitorang nak bagi ke tak. hehehehe. Bagi yang terpilih, penyewa cuma perlu bayar 10% dari harga sewa sehari. Jika berlaku accident, penyewa tak perlu risau untuk tanggung kos2 baiki kereta sewa tu. Tapi, penyewa tetap kene bayar caj Damage Excess ikut group kat atas. Itu je. Oh ye, untuk info, Damage Excess caj juga perlu ditanggung penyewa sekiranya :
    • pemandu yang tidak dinamakan dalam Polisi Insurans 
    • pemandu bawah 21 tahun 
    • pemandu berpengalaman kurang 2 tahun 
    • pemandu lesen P


    5. The insurance and CDW will not cover for damage due to negligence, tyres punctures and burst tyres, fuel errors, lack of electricity because of forgotten turned off electrical devices, loss or damage to the vehicle accessories.

    Kalau kerosakan kereta sewa adalah kerana kecuaian penyewa kereta, insurans tak kan cover dan penyewa perlu tanggung semua kos.


    6. The customer is reminded that underbody and overhead damage is at their own risk at all time. All insurance is void if vehicles are driven on unsealed and unmade roads or surfaces.

    Yang ni lagi satu syarat yang bagitau ape yang insurans tak cover. Kereta disewa yang digunakan kat jalan tak siap, jalan tanah merah, offroad atau mana2 jalan yang x gazet, memang akan jaditanggungjawab penyewa jika ada kerosakan.


    7. All parking fees or traffic fines incurred during the rental period will be the responsibility by the customer. Additional RM20 will be charge to the customer for every summons paid by keretasewajb.com.

    Segala jenis saman semasa tempoh sewa kereta, menjadi tanggungjawab si penyewa. Dan yang lagi best, kitorang akan caj tambahan RM20 bagi setiap saman. So, bawak la kereta dengan berhemah.


    8. In addition to the rent charges, the customer is required to have a security cash deposit and an equivalent as a guarantee of proper usage of the vehicle for the entire duration of the contract, sum which will be reimbursed if no damage is notified on its delivery.

    Seperti biasa, semua urusan sewaan kereta akan disertai dengan pembayaran deposit. Deposit ni bukannya caj tambahan, just untuk pastikan penyewa jaga kereta sewa baik2 macam kereta sendiri. hehehe


    9. The customer is responsible to return the vehicle for servicing and maintenance every 5000 Km, any damage to the vehicle due to late maintenance will be responsibility of the customer.

    Bagi yang sewa pada tempoh yang lama, kereta mesti dipulangkan setiap 5000km untuk kitorang servis. Kalau tak, apa2 kerosakan kepada kereta, penyewa perlu tanggung. Seelok2nya bagi je kereta tu untuk servis, tak yah simpan. Lepas servis pon kereta sewa jadi best. win-win.


    10. The customer is responsible to pay monthly rental beginning on the date of delivery vehicles and thereafter on or before the date of the same generic each succeeding month. We reserve the right to terminate the rental agreement if the customer fails to make payment at the time specified.

    Kereta yang disewa secara bulanan, perlu dibayar pada tarikh sama dia ambil bulan berikutnya. Kalau bayaran tak diterima, pihak Kereta Sewa Johor Bahru boleh batalkan perjanjian dan kitorang akan ambil balik kereta.


    11. Extra petrol is not refundable.

    Minyak kereta sewa yang terlebih masa pulangkan kereta, takde refund ye. Dinasihatkan penyewa pulangkan kereta dengan amount minyak yang sama banyak masa ambil sewa kereta.


    12. The customer need to agree and accept all the terms and conditions without any objection before signing this agreement and agree that all clauses and statements are clear.

    Yang ni agak strict sikit syarat dia. Bila Perjanjian Kereta Sewa di tandatangan, bermaksud penyewa setuju dengan semua syarat2 yang disenaraikan.


    13. All keretasewajb.com cars are strictly prohibited from being driven into Singapore, Thailand and Indonesia.

    Semua kereta sewa kitorang TIDAK BOLEH di bawa lepas sempadan Malaysia. Maknanya, takleh pergi ke Thailand, Indonesia atau SingaporeKereta yang disewa mesti ade kat dalam Malaysia je.


    14. All items and goods discharging unpleasant odours are strictly forbidden from being carried in the vehicle (e.g. durians, salted fish, etc). The customer will be liable to reimburse keretasewajb.com on demand for all costs of eliminating such odours, including servicing of the whole air conditioner system and the loss of rental days to keretasewajb.com.

    Syarat yang terakhir, apa2 barang atau makanan yang berbau kuat (rokok, durian dll) dilarang bawa masuk ke dalam kereta sewa. Ini untuk elakkan ketakselesaan penyewa yang seterusnya. Ye la, tak semua orang suka bau durian kan? hehehehe Kos untuk hilangkan bau2an ini, kitorang akan caj balik kepada penyewa.


    Sekian, itu je terma dan syarat2 untuk menyewa kereta di Johor Bahru. Tak banyak pon. Cuma ada 14 syarat2 je. Senang cerita, jaga kereta sewa dengan elok, insyaallah, penyewa takkan melanggar mana2 pon syarat2 ni.

    Kalau korang still tak faham dan perlukan penjelasan dari pihak Kereta Sewa Johor Bahru

    Hubungi sekarang: 
    Direct Line : 0172244300

    www.keretasewajb.com

    0 comments:

    Post a Comment