Perodua Myvi

Kereta Terlaris di Malaysia 10 tahun berturut-turut

TOYOTA VELLFIRE

Best 7 Seater, The most exclusive and premium MPV

TOYOTA ALPHARD

Predescessor of Vellfire, Still continue its LUXURY

Honda Accord Overview

Comfortable ride, Excellent fuel economy, Responsive optional CVT

Top Sedan in Market

The most established saloon in this segment is the Toyota Vios, Honda City, Nissan Almera

Kereta Sewa Johor Bahru

King Car Rental ialah halaman web untuk mempromosikan perkhidmatan kereta sewa di Johor Bahru, Johor. Kami merupakan wakil penyewa kereta sewa di Johor Bahru, Johor.
Kami menyediakan Perkhidmatan Kereta Sewa untuk pelanggan samada individu atau korporat, tempatan mahupun antarabangsa di seluruh daerah di Johor. Kereta sewa kami boleh disewakan secara harian, mingguan mahupun bulanan.





Tuesday, 12 November 2019

Nak Beli Kereta Baru? Baca Tips Ini Dahulu !



Tahukah anda, bahawa kereta adalah liabiliti?

Mungkin ada yang menganggap ia adalah aset. Hakikatnya ia adalah liabiliti kerana dengan membeli kereta kita tidak menghasil wang, malah terpaksa mengeluarkan wang.
Dengan memiliki kereta, kita terpaksa mengeluarkan wang untuk pembayaran ansuran, takaful kenderaan, cukai jalan, servis enjin, servis tayar, cuci kereta, minyak enjin, minyak gear, ganti wiper, dan lain-lain lagi.
Jika ada yang mengatakan kereta adalah aset, sebenarnya ia adalah aset bank sebab bank menerima wang ansurans yang dibayar oleh pembeli kereta.
HAKIKAT HUTANG KERETA
Pada tahun 2011, CEUPACS pernah mendedahkan statistik bahawa kira-kira 50% penjawat awam yang diisytiharkan bankrap adalah disebabkan daripada hutang kereta. Jumlah hutang mereka adalah sekitar RM50,000 hingga RM500,000.
Malah, tidak sedikit daripada mereka yang diisytiharkan bankrap terdiri daripada kalangan di bawah umur 30 tahun. Siapakah mereka ini?
Kebanyakkan meraka adalah graduan-graduan muda yang memiliki ijazah daripada universiti-universiti. Sayangnya ilmu tentang pengurusan kewangan, tidak diajar di sekolah-sekolah, kolej-kolej dan univerisiti-universiti.
Jika pinjaman kereta itu selama 5 tahun, maka selama 5 tahunlah seseorang graduan itu terpaksa bergelut untuk membayar kereta yang semakin lama semakin susut nilainya. Cuba bayangkan jika 7 tahun, atau 9 tahun?
Maknanya, jika kereta dibeli ketika baru berkahwin, maknanya sehingga anak sudah masuk 3 orang pun hutang kereta masih belum habis bayar, dengan anggaran seorang anak setiap 3 tahun.
Sebuah kereta yang berharga RM50,000 yang dibeli ansuran selama 9 tahun, perlu dibayar sekitar RM650 sebulan. Maknanya, jumlah pinjaman yang perlu dilunaskan adalah berjumlah kira-kira RM70,000.
FORMULA BANK
Formula bank dalam meneliti kelulusan pinjaman adalah dengan mengira ansuran kereta tidak melebihi 1 per 3 gaji bersih. Jika Gaji RM1,800 bagi seorang graduan yang belum mempunyai sebarang komitmen kewangan, ia boleh membayar ansurans kira-kira RM600 sebulan, bersamaan untuk ansuran kereta berharga RM45,000 selama 9 tahun.
Jangan gunakan formula bank, yakni ansuran kereta bersamaan 1/3 gaji bulanan kerana formula inilah yang boleh menyebabkan kita bankrap.
Ia berlaku kepada graduan muda kerana ketika memohon pinjaman kereta, mereka masih belum ada banyak komitmen kewangan dan permohonan mereka mudah diluluskan.
Dari masa ke semasa, tahun ke tahun, komitmen mereka mula bertambah dan kemudian bayaran ansuran kereta menjadi komitmen terakhir mereka untuk dilunaskan, ditambah pula dengan komitmen-komitmen lain untuk penyelenggaraan kereta.
Inilah yang menjadi punca akhir sekali sebahagian mereka diisytiharkan muflis akibat tidak mampu membayar ansuran kereta.
FORMULA BELI KERETA YG BIJAK
Berikut beberapa formula yang boleh dikongsikan sebagai panduan untuk membeli kereta pertama.
Bayar Tunai Sahaja
FORMULA 1: Beli Kereta Secara Tunai
Kereta apa boleh dapat tunai? Caranya ialah menabung sehingga beberapa tahun dan beli kereta selepas ia benar-benar diperlukan.
Tangguhkan kepuasan. Jika kita mampu membayar ansurans kereta sehingga RM500 – RM600 sebulan, maknanya kita mampu menyimpan jumlah sama tanpa membeli kereta.
Jika menyimpan RM500 sebulan, maka setahun sudah menyimpan RM6,000 dan 3 tahun sudah mencecah RM18,000!
Jika dicampur dengan keuntungan jika dilaburkan di pelaburan jangka pendek sekitar 5% -7% boleh mencecah RM20,000. RM20,000 boleh diguna untuk membeli sebuah kereta sedan terpakai. Lebih lama disimpan lagi besar amaunnya. Apa faedahnya membeli kereta secara tunai? Kita sudah tidak perlu memikirkan bayaran ansuran bulanan kereta.
FORMULA 2: Deposit Tinggi
Jangan mudah terpengaruh dengan tawaran “beli kereta tanpa deposit”. Sebenarnya ia bermakna ‘hutang lebih banyak’.
Tip ini boleh digunakan jika membeli kereta yang agak tinggi harganya, iaitu gunakan tip nombor 1 untuk menyimpan dan gunakannya sebagai deposit.
Cuba bandingkan kereta yang berharga RM50,000 yang dibeli tanpa deposit, dengan kereta yang berharga sama dengan deposit RM20,000. Bayaran bulanannya sangat berbeza, kerana ia mengurangkan keuntungan bank.
Kenapa perlu bayar lebih kepada bank? Ia memang sudah banyak untung!
FORMULA 3: Harga Kereta Bersamaan Setahun Gaji
Mungkin ada yang berkata bahawa cara-cara di atas telalu ekstrem untuk dipraktikkan dalam suasana sekarang.
Baiklah, saya berikan satu lagi cara yang dapat digunakan jika tidak mahu guna kaedah pertama dan kedua. Hendak sangat beli kereta baru, tanpa deposit.
Boleh, tapi gunakan formula ini;
Harga Kereta = Setahun Gaji
Gaji bulanan:RM2,000
Harga maksimum kereta yang boleg dibeli: RM2,000 x 12 = RM24,000
Kenapa? Agar kita mempunyai cukup wang untuk membayar petrol, tol, parking, saman, cukai jalan, insurans takaful kereta, minyak enjin, minyak gear, tayar dan lain-lain lagi.
Jika masih mengikut formula bank dengan 1 per 3 gaji, anda mempunyai peluang 50% kemungkinan untuk muflis.
KESIMPULAN
Kereta fungsinya utk membawa kota dari point A ke point B. Tak berbaloi utk bergolok-bergadai, berhutang-piutang di luar kemampuan utk memiliki kereta dgn cara berhutang.
Formula ini hanya sesuai utk yg bercita-cita menjadi bijak wang dan tidak terbelenggu dgn bebanan hutang.
Bagi yg berminat utk mengkayakan bank dan menambah liabiliti, boleh beli dengan cara biasa. Tiada siapa menghalang.
Lebih JIMAT sewa kereta dengan King Travel.
Sekian
Artikel sebenar oleh :
Afyan Mat Rawi
INFAQ Consultancy
3 Jan 2017

Thursday, 24 October 2019

PERKARA "WAJIB" BILA KITA KEHILANGAN ORANG TERSAYANG !



Pengalaman kehilangan ‘my other half’ membuatkan saya ingin berkongsi beberapa perkara sebagai persediaan anda menghadapinya nanti. Sesuatu yang PASTI berlaku. Ianya samada kita ditinggalkan atau kita yang meninggalkan...
1. Mesti tahu & faham bahawa tiada apa milik kita, semuanya pinjaman belaka.
2. Sentiasa berdoa supaya kita & pasangan dianugerahi pengakhiran yang terbaik.
3. Perlu saling mempercayai pasangan kita. Maklumkan kpd pasangan psswrd hp, email, myeg & pin no kad2 ATM dll. Pin No ATM perlu supaya boleh keluarkan duit2 yang ada. (Wp begitu semua duit perlu diagihkan mengikut faraid.)Sebaik shj kita daftar utk dptkan sijil kematian, semua acc akan dibekukan.
4. Buat salinan ic pasangan, sijil kematian, surat permit pengkebumian, laporan doktor, sijil nikah, surat beranak & ic anak2. Dokumen2 ini perlu disahkan. Simpan di dalam satu file beserta salinan original. Bawa file ini bila mbuat semua urusan bkaitan.
5. Maklumkan kpd pasangan semua tanggungan (bil2 bulanan, kad kredit, pinjaman bank, hutang2 etc) dan juga semua aset (rumah, tanah, simpanan) yang ada. Ini akan memudahkan byk urusan utk uruskan hutang2 & harta2 yg ditinggalkan.
“Kita yang ditinggalkan akan rasa susah, tetapi yg meninggal akan lebih susah jika hutang2 & harta2 tidak diurus dengan segera”
Jika kita betul2 sayangkan pasangan kita, 2 perkara ini lah yang perlu kita uruskan sesegera mungkin.
6. Hubungi bank2 yang berkaitan supaya outstanding bil tdk dikira faedahnya. Kita juga blh claim khairat kematian drpd bank/insurance/socso/epf etc. (Ada time limit utk claim. EPF dlm tempoh 6bln tp Bnk Rakyat dlm masa 3 bln shj. Klu lewat, hangussss)
Pastikan jg semua acc diatas ada penama supaya boleh terus diuruskan tanpa memerlukan surat urus tadbir.
*SOCSO ada pencen bulanan utk waris
7. Kepada isteri2, belajar mengenai IDDAH.
Tempoh iddah adalah 4BULAN 10HARI. Bkn 44 hari ye?
8. Ambil tahu mengenai pengagihan harta. Apa itu FARAID. Perlu tahu siapa yg berhak ke atas harta yang ditinggalkan & brp byk yg perlu diagih2kan. PENAMA bknlah bmakna harta ditinggalkan seratus peratus kpd mereka. Penama WAJIB menguruskan pbahagian harta mengikut syariat yg tlh ditetapkan. Jgn sampai termakan harta ANAK YATIM!
9. Jika berkemampuan, mcarumlah dgn mana2 takaful utk semua pinjaman bank, diri sendiri & keluarga. Wang tuntutan takaful blh mbantu mlangsaikan hutang2, meneruskan kelangsungan hidup serta blh disedeqahkan/diinfaqkan atas nama pasangan.
*Money is not everything, but everything needs money*
10. Selain dari di atas, jagalah silaturrahim antara ahli keluarga, ipar duai, sahabat handai, jiran tetangga & sesiapa sahaja. Insyaallah, mereka ini lah yang akan datang membantu bila kita rasa begitu kehilangan, keseorangan & tidak berdaya.
11. Bersedialah daripada sekarang. Jangan tunggu2 lagi sbb malaikat maut blh dtg mjemput kita pada bila2 masa sahaja. Panggil pasangan & bincangkan perkara ini.
Dengan sdkt pkongsian ini, diharap bila sampai masanya nanti, kita (terutama isteri2) tidak akan hilang punca.
Allahualam.
Credit: solah hiyah mohd idris

Wednesday, 9 October 2019

800 HILANG PEKERJAAN DI UTUSAN MALAYSIA !



Hai, bagaimana pagi anda?
Pagi aku bermula dengan kekeliruan. Terjaga dengan fikiran biasa, kononnya perlu bersiap pergi ke kerja.
Dalam tempoh lebih dua bulan kebelakangan ini, aku akan bangun pagi dengan kekecewaan. Gaji tak masuk, jadi aku protes. Walaupun bangun awal, aku akan berlengah-lengah dalam bilik, dan akhirnya hampir menjelang tengah hari baru aku masuk ofis.
Pagi ini lain. Tiada lagi lengah-lengah. Aku sudah tak perlu pergi kerja.
Aku bukan lagi wartawan.
Dalam pasukan wartawan Utusan Malaysia, aku adalah yang paling muda. Kenangan aku bersama Utusan yang paling singkat.
Sebab itu, kalau aku sedih ia bukan sebab aku. Kalau aku runsing pun bukan sebab aku. Ia sebab beratus lagi kawan-kawan yang aku tak tahu bagaimana mereka mahu terima berita ini. Ada yang dah berpuluh tahun bekerja di Utusan.
Ya, aku tahu. Utusan bukan baik sangat di mata semua orang. Aku tahu peristiwa Malaysiakini dirampas komputernya itu pun pilu. Aku tahu. Aku cuma mahu bernostalgia tentang Utusan. Izinkan aku.
Berbulan-bulan kami kerja dalam tekanan. Mula dengan gaji lambat, perlahan-lahan ia bergerak ke gaji tertunggak. Akhirnya kini, kami terpaksa berurusan dengan Perkeso untuk memohon Skim Insurans Pekerjaan.
Kalau kau nak tahu, ketika Pengarang menyampaikan taklimat kepada kami semalam, ada seorang staf keretanya ditarik bank.
Aku tiada latar belakang kewartawanan. Tapi selepas sebulan bekerja di Utusan, aku mula rasa pasti aku mahu jadi wartawan seumur hidup.
Aku selerakan Anugerah MPI. Aku tak rasa aku akan begitu berselera untuk mengejar anugerah jika aku jadi cikgu.
Tahun lepas aku tercalon lima terbaik Anugerah Wartawan Muda. Ia hasil laporan aku tentang isu graduan pendidikan.
Tahun ni aku ingin cuba masuk rencana terbaik. Gila, aku bukan wartawan meja rencana pun. Tapi aku mahu cuba, kalah pun tak apa.
Bila dah jadi macam ni, aku pun tak tahu apa nak diimpikan lagi.
Buat yang bertanya situasi aku, jangan risau. Aku fikir aku akan dapat laluinya.
Cuma aku mohon buat mereka yang ada ihsan juga simpati, doakan semua bekas kakitangan Utusan Melayu (M) Berhad ditemukan jalan lurus untuk terus mampu menampung kehidupan. Terima kasih.

CREDIT : Ku Syafiq